Photo of Anita Höglund

Anita Höglund

Viimeksi nähty: 18.06.1993

Paikka: Savonlinna, Etelä-Savo

Nainen, 18 vuotta

Julkaistu: 15.12.2024 (Muokattu: 09.01.2025)

Katso aikajana ja kartta

Lisätiedot

Ikä tänään (jos elossa): 50


18-vuotiaan nuoren inkeriläisnaisen Anita Höglundin piti lähteä töihin, mutta hän ei koskaan saapunut perille. Etsinnät käynnistyivät nopeasti, mutta eivät tuottaneet tuloksia. Viimeinen varma havainto Anitasta on perjantaina 18. päivä kesäkuuta vuonna 1993. Lisäksi hänet on mahdollisesti nähty maanantaina 21. päivä kesäkuuta iltakahdeksan aikoihin Punkaharjulla Tuunaansalmen sillalla. Tämän jälkeen hänestä ei ole mitään havaintoja.

Kaksi vuotta myöhemmin poliisi sanoi, että Anitan tapauksessa on syytä epäillä henkirikosta.

Kuka Anita oikein oli?

"Naisella on vaaleanpunertavat suorat, pitkähköt hiukset ja siniharmaat silmät. Nainen oli pukeutunut sinisiin farkkuihin ja lyhyeen ruskeaan nahkatakkiin." Näin kuvaili kadonneen tuntomerkkejä Helsingin Sanomat 29.6.1993

Anita Höglund oli yksi monista inkerinsuomalaisista paluumuuttajista, joita saapui suomeen 1990-luvulla. Anita oli syntynyt Petroskoissa. Hän itse saapui Suomeen vuonna 1991 opiskelemaan Itä-Karjalan kansanopistoon suomen kieltä. Vaaleahiuksinen Höglund puhui murteellisen suomen lisäksi myös Venäjää. Anita halusi rakentaa tulevaisuutensa Suomeen. Hän kuitenkin katosi jäljettömiin.

Anitalla on kaksi veljeä, jotka eivät asu Suomessa. Ilmeisesti Suomessa hänellä on vain yksi elossa oleva sukulainen, Haapavedellä Pohjois-Pohjanmaalla elävä Reino Sainkangas. Kuriositeettina mainittakoon, että Reino ei kuitenkaan tiennyt sukulaisuudestaan Anitaan ennen kuin alkoi selvitellä isosetänsä perillisiä jakamattoman perinnön vuoksi vuonna 2010, ja törmäsi selvityksiä tehdessä sattumalta Höglundin kohtaloon.

Anitan ystävien ja läheisten mukaan Anita oli pidetty ja aurinkoinen ihminen. Alla olevassa kuvassa hän on kuvattuna ystäväperheensä kanssa Putikossa.

Anitan katoaminen

Anita Höglundin isä oli vieraillut tyttärensä luona Anitan katoamista edeltävät viimeiset kolme viikkoa. Katoamisaamunaan perjantaina 18. kesäkuuta Höglund saattoi isänsä Savonlinnan linja-autoasemalle aikaisin aamulla. Höglundin ystävä ja kämppäkaveri Elena Bryzgalova jäi nukkumaan asuntoon kun Anita lähti isänsä kanssa. Elenan piti lähteä mukaan saattamaan ystävänsä isää, mutta hän ei kuitenkaan herännyt ajoissa. Isä näki tuolloin tyttärensä viimeisen kerran. Anita ja Elena asuivat Pihlajaniemellä sijaitsevassa opiskelija-asuntolassa.

Herättyään Elena oli todennut, että Anitan pusero oli kuivamassa tuolin päällä, sateenvarjo oli hyllyssä ja lompakko pöydällä. Kuulemansa perusteella hän arveli Anitan palanneen kotiin saattoreissultaan ja sittemmin lähteneen töihin.

Katoamisensa aikoihin Anita oli päättänyt opintonsa ja etsiskeli itselleen kesätyöpaikkaa. Anita kuitenkin jo työskenteli siivoajana Punkaharjulla elävän Joutsimäen perheen luona. Perheen isä oli opetusneuvos Asseri Joutsimäki. Kadonneiden etsijän, Reino Savukosken, mukaan Anita oli katoamispäivään liftannut erään auton kyytiin päästäkseen töihinsä. Anita hankki taskurahaa tekemällä tällaisia siivoustöitä.

Joutsimäen perhe tunsi Anitan tunnollisena nuorena naisena, joka oli töissä aina ajallaan, eikä olisi jättänyt saapumatta ilmoittamatta. Kun Anitaa ei kuitenkaan näkynyt töissä sovittuna aikana, perhe huolestui.

Anita Höglund oli kadonnut. 

Elena Bryzgalova ei halua että Anitan tarina unohdetaan. Ystävän katoaminen oli hänelle iso sokki ja hän toivoo että se saataisiin yhä selvitettyä jonakin päivänä. Kun Anita ei tullut katoamispäivän iltaan mennessä kotiin, Elena soitti Asseri Joutsimäelle. Asseri kertoi Elenalle, ettei Anitaa ollut näkynyt koko päivänä. Se ei ollut lainkaan Anitan tapaista.

Seuraavana päivänä he marssivat yhdessä poliisiasemalle tekemään katoamisilmoituksen. Elenalle jäi sellainen kuva ettei poliisi ottanut katoamistapausta vakavasti. Vaan ajateltiin ennemminkin että Elena on venäläinen tyttö, joka oli lähtenyt seikkailemaan. Elena kuitenkin tiesi ettei mistään sellaisesta ollut kyse.

Elena tuli yhdessä Anitan kanssa Suomeen opiskelemaan Itä-Karjalan kansanopistoon Petroskoista. Petroskoissa he eivät tunteneet toisiaan, mutta ystävystyivät Suomessa. Elenan mukaan Anita oli aurinkoinen, positiivinen ja valoisa ihminen. Hän kiinnostui monista asioista ja pääsi Savonlinnaan opiskelemaan kääntäjäkoulutukseen opiskeltuaan ensin Suomen kieltä toisessa koulussa. He asuivat samassa kämpässä vaikkei Elena vielä päässyt samana vuonna opiskelemaan Savonlinnaan, vaan vasta seuraavana.

Kuvassa ystävykset Anita ja Elena Bryzgalova kylässä ystäväperheen luona.

Oliko kyseessä henkirikos?

Anitan katoamisesta aloitettiin nopeasti poliisitutkinta. Rikoskomisario Jouni Väisänen Itä-Suomen poliisista on kertonut, että tapausta pyrittiin alusta lähtien selvittäämään kadonneen lähipiirin haastatteluilla ja kuulusteluilla. 

Katoaminen uutisoitiin aikoinaan nopeasti lehdissä kuvailun ja Anitan valokuvan kanssa, ja poliisi tarkasti saamiaan vihjeitä sitä mukaa kun niitä tuli. Etsintöjä suoritettiin Savonlinnan ja Punkaharjun alueilla metsäteillä, soramontuilla, teiden levähdysalueilla sekä vesistöissä. Anita Höglund etsintäkuulutettiin.

Aika kului, eikä mitään merkittävää selvinnyt Anitan katoamisesta. On mahdollista, mutta ei varmaa, että viimeinen havainto Anitasta tehtiin maanantaina 21. kesäkuuta Punkaharjulla Tuunaansalmen sillalla. Katoamisesta oli tuossa vaiheessa kulunut jo kolme päivää.

Rikoskomisario Väisäsen mukaan olosuhteet kadonneen asunnolla antoivat ymmärtää, että Anita olisi voinut joutua henkirikoksen uhriksi.

Esitutkinta

Henkirikosepäilystä käynnistettiin poliisitutkinta kaksi vuotta katoamisen jälkeen marraskuussa 1995. Poliisilla oli useita tutkintalinjoja joita se kävi tutkinnan aikana läpi. Osa niistä koski muita rikostapauksia. Katoamista ei rikoskomisario Väisäsen mukaan liitetty näihin tutkintalinjoihin. 

Suomen poliisi teki Anitan tapauksen tiimoilta yhteistyötä myös Venäjän viranomaisten kanssa asianomaisten kuulemisten ja tiedonvaihdon merkeissä.

Näyttö on ollut riittämätöntä. Anitan tapauksessa on ollut useita epäiltyjä, joihin on kohdistettu esitutkintatoimia.  Ketään kohtaan ei olla kuitenkaan onnistuttu saamaan riittävästi näyttöä, jotta asiaa oltaisiin voitu laittaa syyteharkintaan. 

Onko Anita haudattu saareen? 

Kadonneen etsintöihin osallistunut Reino Savukoski kertoo poliisin löytäneen yhden vahvan epäillyn, jota pidettiin vangittuna tutkinnan aikana.

Reino Savukoski ja muut etsijät kävivät etsimässä Anitasta merkkejä Reinon metallinetsintävälineiden kanssa eräästä saaresta. He löysivät sieltä nuotiosta soljen ja metallinpalasia, jotka lähetettiin tutkittavaksi. Näytteiden alkuperää ei kyetty kuitenkaan selvittämään, ja epäiltykin jouduttiin päästämään vapaaksi.

Epäilty poistui maasta. Henkirikoksesta epäilty myi tavaransa ja poistui maasta pian vapautumisensa jälkeen. Iltasanomien mukaan vangittuna ollut mies on sittemmin jo menehtynyt.

Savukosken muisteloiden mukaan epäillyllä oli erään saaren lähettyvillä kesähuvila. 

- Anitan maalliset jäännökset voivat yhä olla saaressa, jonka lähellä epäillyllä oli muistaakseni kesähuvila. 

Saari on tutkittu tarkoin poliisin toimesta, eikä merkkejä Anitan ruumiista ole löytynyt. Poliisi jatkaa henkirikoksen tutkintaa, mikäli siihen aihetta ilmenee. 

Elenaakin kuulusteltiin

- "Olin minäkin poliisilaitoksella muutaman kerran. Ei ihminen voi kadota noin vaan", hän oli sanonut. Elenalla on oma teoriansa siitä mitä Anitalle tapahtui.

"Minä ajattelen, että hän liftasi väärään kyytiin. Ei hän muuten olisi tavannut ketään väärää ihmistä. Yhdessä liftasimme ja meille ei koskaan aiemmin sattunut mitään. Se on kuitenkin riskipeliä, kun jälkeenpäin miettii sitä. Nuorena sitä ei miettinyt ehkä niin vakavasti niitä asioita. Minä kun en ole sukulainen, niin minulle ei ole kerrottu kaikista tutkinnan yksityiskohdista, ja kun aikaa on kulunut, ei enää itsekään muista kaikkia yksityiskohtia."

Mitä jatkossa?

Henkirikosepäilyn vuoksi asia on poliisissa vireillä niin kauan kunnes rikoksen uhri löytyy. Kadonnut henkilö -tutkinta on myös voimassa niin kauan kunnes kadonnut henkilö löytyy. Rikoskomisario Väisänen sanoo, että kaikki Anitan tapaukseen liittyvät vihjeet tarkistetaan edelleen hänet löytämisekseen.

Anitan ystävän Elenan mukaan epätietoisuudessa eläminen on pahinta.

- "Epätietoisuuden kanssa on vaikeaa olla. Elämä vie eteenpäin, mutta en halua, että Anitan kohtalo unohtuu. Toivon, että tulisi vielä vihjeitä ja Anita löytyisi." 

Anitan katoaminen oli sokki Inkerinsuomalaisten yhteisölle. Anita ei halunnut mennä enää takaisin Venäjälle. Hän halusi rakentaa tulevaisuutta Suomessa ja saada koulutusta vastaavan työpaikan.

Pohdinta - mitä Anitalle oikeasti tapahtui?

Kuva. Anita Höglund.

Jotkut ovat epäilleet, että Anita olisi matkustanut jopa takaisin Venäjälle. Itse en siihen oikein usko. Se ei olisi ollut henkilökuvan perusteella hänen tapaistaan, ja se ei kuulosta realistiselta. Hänellä oli elämä, haaveita ja tavoitteita Suomessa. Ei kuulosta uskottavalta että hän olisi kadonnut oma-aloitteisesti.

Itse en oikein usko siihenkään havaintoon, että hänet olisi nähty kolme päivää katoamisen jälkeen Tuunaansalmen sillalla. Mitä hän olisi tehnyt koko viikonlopun? Mitä hän olisi maanantaina siellä sillalla tehnyt? Havainto vaikuttaa epäluotettavalta, etenkään kun sen alkuperästä ei tunnu olevan tarkkaa tietoa.

Minua ihmetyttää se, että miksi Anitan isä vietti tyttärensä ja hänen ystävänsä opiskelijakämpässä kolme viikkoa. Ja se että onko isän maassa olemisella ja Anitan katoamisella jokin yhteys. Tuntuisi luontevalta että asioilla on joku yhteys, kun kolmen viikon vierailun jälkeen Anita saattelee isänsä Savonlinjan linja-autoasemalle bussin, joka vie hänen isänsä takaisin Venäjälle. Ja samana päivänä Anita sitten katosi? Laittaa miettimään että mistä on kyse.

Anitaan kohdistuvissa henkirikosepäilyissä tutkintavangittu mies on myös mielenkiintoinen tapaukseen liittyvä seikka. Mies möi maallisen omaisuutensa ja muutti pian vapautumisensa jälkeen maasta pois. Miksi? Tosin onhan se ymmärrettävää, että jos syyttömänä sinua epäillään henkirikoksesta niin voihan se itse kutakin ruveta houkuttelemaan maasta pois muutto. Voihan se olla että pelottaa että kohta virkavalta on perässä toisen kerran, syystä tai toisesta.

Jotenkin tuntuu siltä ettei Anitan perhe ole ollut kovin halukas puhumaan asiasta tai selvittämään sitä. Etenkään hänen veljensä. Siinäkin on jotain outoa.

Olisiko mahdollista, että Anitan tapaus olisi selvinnyt nopeammin, jos poliisi olisi ottanut sen alusta alkaen vakavammin? Tosin on siitäkin esimerkkejä, jossa poliisi on toiminut mallikelpoisesti alusta alkaen, esim. Raisa Räisäsen tapaus, eikä tutkinta ole siitäkään huolimatta tuottanut ratkaisevia tuloksia.

Savonlinnassa, Etelä-Savossa vesistöjä riittää, kuten tämänkin henkilökuvan aikajanalta ja kartalta on helposti nähtävissä. Siellä niin sanotusti lääniä ja vettä riittää hankkiutua raskauttavista todistusaineistoista eroon.

Huhujen mukaan Anitan katoamisen aikoihin jossain päin lähistöllä oli kuulunut valtava molskahdus. Olikohan se nyt Tuunaansalmen silta vai Potkusalmen silta. Ei ole tiedossa, että onko se molskahdus liittynyt asiaan, mutta Reino Savukoski on noilta alueilta ollut Anitaa etsimässä vesistöstä. Ilmeisesti juuri muuta ei kuitenkaan ollut löytynyt kuin jonkun veneen perämoottori.

Kuva. Reino Savukoski osallistui aikoinaan Anita Höglundin etsintöihin. Kuvituskuva. Iltalehti, 28.7.2022.

Anitan tapauksesta on jo 31 vuotta, se on kovin pitkä aika ja maailma oli tuolloin aivan toisenlainen. Meillä oli markat, emme olleet osa Euroopan unionia. Neuvostoliitto oli vasta hajonnut. Emme eläneet vielä kovinkaan digitaalista aikaa, vaikka ensimmäiset matkapuhelimet ja tietokoneet olivat jo olemassa ja joillakin jopa käytössä. Silloin vielä vuokrattiin elokuvat videokasetteina videovuokraamoista, eikä ollut tietoakaan suoratoistopalveluista, Youtubeista tai sosiaalisesta mediasta. Suomalainen keksintö, Internet relay chat eli IRC nyt ehkä oli olemassa, mutta ei siitä sen enempää kun muutenkin harhauduttiin jo sivupoluille.

Voi olla ettemme koskaan saa tietää mitä hänelle oikeasti tapahtui, mutta niin kauan kun on elossa ihmisiä jotka hänen tapauksestaan tietävät ja niin kauan kuin hänen tapauksestaan puhutaan niin on toivoa. Keskeneräisen katoamistapauksen ja mahdollisen henkirikostapauksen tutkintaa ei koskaan suljeta.

Joka tapauksessa Anitan katoamistapaus ansaitsee enemmän huomiota, ja siitä puhutaan aivan liian vähän.

Lähteet:

Iltalehti, 30.7.2022.

Iltasanomat 28.1.2023

Murha.info keskustelufoorumi


Kuvat

Photo of Anita Höglund

Inkerinsuomalaisten opiskelijoiden ryhmä, joka tuli Suomeen 1991.

Photo of Anita Höglund

HS 29.06.1993

Tapauksen aikajana, säätiedot ja kartta

  • 18.06.1993 klo 05:00

    Anita Höglund on nähty viimeksi varmuudella 18. kesäkuuta vuonna 1993. Katoamisaamunaan perjantaina 18. kesäkuuta Höglund saattoi isänsä Savonlinnan linja-autoasemalle aikaisin aamulla. 

    Herättyään huonetoveri oli todennut, että Anitan pusero oli kuivamassa tuolin päällä, sateenvarjo oli hyllyssä ja lompakko pöydällä. Kuulemansa perusteella huonetoveri arveli Anitan palanneen kotiin saattoreissultaan ja sittemmin lähteneen töihin.

    Kartalle merkattu Anitan asuintalon osoite osoittamaan Savonlinnan Pihlajaniemeen osoitteeseen Pihlajaniementie 5. Se ei välttämättä ole tarkka osoite, mutta lienee hyvin lähellä kuitenkin. Murha.infossa keskustelija Detek Diiva kirjoitti Anitan tapauksesta näin:

    "Joku arveli, että Anita olisi asunut Pihlajaniemessä sijaitsevalla kansanopistolla. Se on tietysti mahdollista, mutta yleensä kansanopiston asuntolat on varattu heidän omille opiskelijoilleen. Siksi minä arvelen, että hän asui osoitteessa Pihlajaniementie 5, jossa oli tuolloin Savonlinnan Opiskelija-asunnot Oy:n omistamia rivitaloja. Niissä asui pääasiassa nimenomaan korkeakouluopiskelijoita. Talot purettiin vuonna 2020. Jos ottaa Google Mapsilla Street Viewin osoitteeseen Pihlajaniementie 5, näkee tyhjän tontin. Jos lähtee edelleen Street Viewissä lähestymään tonttia, saa näkyviin vielä vanhan näkymän puretuista taloista (valkoisia, kaksikerroksisia taloja, tien ja talojen välissä pysäköintipaikka). Vanhassa näkymässä eteenpäin vasemmalle menemällä näkee vielä jonkinmoisen kartankin alueesta, joka oli kiinnitetty jätekatoksen (tms.) seinään. Olen itse käynyt parissa asunnossa sisällä, ja ne olivat kyllä sellaisia, että niistä sai mukavasti kimppakämpän kaverin kanssa."

    • Lämpötila: 12,0 °C (tuntuu kuin 10 °C)
    • Sadanta yhteensä päivän aikana: 10 mm
    • Pilvisyys: Täysin pilvistä
    • Tuulen hetkettäiset puuskat (10m): 30 km/h
    • Tuulen nopeus (10m): 13 km/h
    • Sääaseman sijainti: 61,76° N, 29,48° E (aseman etäisyys 37 km)
  • Aikaa kulunut yhteensä: 45 minuuttia
  • 18.06.1993 klo 05:45

    Anita saatteli isänsä Savonlinnan linja-autoasemalle aamulla ilmeisesti noin 05:45 aikoihin.

    • Lämpötila: 12,0 °C (tuntuu kuin 10 °C)
    • Sadanta yhteensä päivän aikana: 9 mm
    • Pilvisyys: Täysin pilvistä
    • Tuulen hetkettäiset puuskat (10m): 31 km/h
    • Tuulen nopeus (10m): 14 km/h
    • Sääaseman sijainti: 61,90° N, 28,96° E (aseman etäisyys 5 km)
  • Aikaa kulunut yhteensä: 2 tuntia
  • 18.06.1993 klo 07:00

    Tilannepäivitys

    Vaikuttaa siltä että saateltuaan isänsä linja-autoasemalle Anita oli vielä palannut kotiinsa ennen lähtöään töihin.

    Herättyään Elena oli todennut, että Anitan pusero oli kuivamassa tuolin päällä, sateenvarjo oli hyllyssä ja lompakko pöydällä. Kuulemansa perusteella hän arveli Anitan palanneen kotiin saattoreissultaan ja sittemmin lähteneen töihin.

    Tarkkoja kellonaikoja ei kuitenkaan ole tiedossa ainakaan minulla.

  • Aikaa kulunut yhteensä: 5 tuntia
  • 18.06.1993 klo 10:00

    Anitan oli tarkoitus mennä siivoamaan Punkaharjulla sijaitsevan Joutsimäen perheen luo. Hän ei kuitenkaan koskaan saapunut sinne.

    Joutsimäkien perheen osoite kartalla vain viitteellinen, koska minulla ei ole sitä tiedossa tämän tarkemmin.

    • Lämpötila: 12,0 °C (tuntuu kuin 10 °C)
    • Sadanta yhteensä päivän aikana: 10 mm
    • Pilvisyys: Täysin pilvistä
    • Tuulen hetkettäiset puuskat (10m): 30 km/h
    • Tuulen nopeus (10m): 14 km/h
    • Sääaseman sijainti: 61,83° N, 29,11° E (aseman etäisyys 11 km)
  • Aikaa kulunut yhteensä: 3 päivää
  • 21.06.1993 klo 20:00

    Kadonnut on mahdollisesti nähty maanantaina 21. päivä kesäkuuta iltakahdeksan aikoihin Punkaharjulla Tuunaansalmen sillalla. Tämän jälkeen hänestä ei ole mitään havaintoja. Kuvassa tämä nimenomainen silta alapuolelta. Kuva on Murha.info foorumilta.

    • Lämpötila: 13,0 °C (tuntuu kuin 11 °C)
    • Sadanta yhteensä päivän aikana: 6 mm
    • Pilvisyys: Täysin pilvistä
    • Tuulen hetkettäiset puuskat (10m): 31 km/h
    • Tuulen nopeus (10m): 14 km/h
    • Sääaseman sijainti: 61,83° N, 29,11° E (aseman etäisyys 10 km)
Aikaa kulunut katoamispäivästä: 31 vuotta